Uw oplaad systeem

FAQ

De laadsnelheid van uw auto kan worden geschat door het vermogen van uw batterij (uitgedrukt in kWh) te delen door het theoretische vermogen van uw AC-lader. In de praktijk zal de batterij van uw elektrische auto nooit helemaal leeg zijn en afhankelijk van verschillende parameters (de buitentemperatuur) kan de oplaadsnelheid variëren, zelfs tijdens het opladen. 

De EDI-laadpas geeft u toegang tot het grootste oplaadnetwerk in Europa, inclusief vele openbare oplaadpunten die door andere operatoren worden beheerd. Het is ook mogelijk om op meerdere locaties oplaadpunten te installeren en deze te configureren volgens de behoeften van de klant. Ons EDI-team zal u adviseren om de beste oplossingen te vinden.

Tijdens het AC-laden wordt uw elektrische auto opgeladen aan de hand van wisselstroom, die vervolgens wordt omgezet in gelijkstroom door de omvormer aanwezig in in uw auto. Afhankelijk van de oplaadmodus (1, 2 of 3) varieert het oplaadvermogen van AC tussen 2,3 kW en 43 kW. Het maximaal toegestane vermogen wordt echter altijd door de omvormer in uw auto bepaald. Als uw auto bijvoorbeeld is aangesloten op een 22 kW wisselstroomlader, maar de omvormer is beperkt tot 11 kW, dan is het opladen ook beperkt tot maximaal 11 kW. Bij een DC-aansluiting varieert het oplaadvermogen tussen 50 kW en 375 kW, maar ook hier geldt dat, afhankelijk van de kenmerken van uw auto, het werkelijke bruikbare vermogen beperkt zal zijn om overmatige opwarming van de accu te voorkomen (bijv. tot 120 kW). Bij DC-laden is het vermogen echter nog steeds veel hoger dan het AC-vermogen en daarom is de oplaadtijd over het algemeen veel korter.

De prijs van het opladen is afhankelijk van het laadstation die u gebruikt. Thuis betaalt u de prijs per kWh vastgelegd in het contract dat u met uw elektriciteitsleverancier heeft. Op publieke laadstations is de prijs afhankelijk van het type terminal (AC of snelle DC) en vooral van de voorwaarden van de uitbater (Allego, Blue Corner, etc.). Het tarief kan worden uitgedrukt per kWh, per minuut, forfaitair zijn of een combinatie van deze mogelijkheden.

Een rekenmachine is beschikbaar op https://www.fr.audi.be/be/web/fr/modeles/e-tron/e-tron-solutions.html 

Uw EDI laadpas geeft u toegang tot het grootste openbare oplaadnetwerk in Europa, inclusief snellaadstations (bijv. het IONITY-netwerk). Sommige exploitanten van laadstations maken gebruik van een gesloten netwerk en daarom heeft u geen toegang met uw EDI-kaart (bijv. Tesla). De openbare laadstations die toegankelijk zijn met de EDI-kaart kunnen worden geraadpleegd via de EDI-applicatie en op de website www.edi.evc-net.com.

Uw wagen stop automatisch met laden wanneer de batterij vol is dus het kan geen kwaad van de wagen aangekoppeld te laten.

Neen, het is niet raadzaam om een lithium-ionbatterij volledig te ontladen. Om de batterij te beschermen en de levensduur te verlengen is er een buffer in de batterij ingebouwd door de autoconstructuur. Afhankelijk van het batterijmodel kan deze buffer variëren tussen 5 en 30% van de totale capaciteit. In principe kunt u de accu in een elektrische auto dus nooit helemaal ontladen.

Neen, de veiligheid wordt steeds gegarandeerd via de ingebouwde beveiligingen van de wagen een laadstation.

Met de Plug&Charge kunt u uw terminal zonder abonnement gebruiken. Dit betekent dat uw laadstation niet op afstand toegankelijk is voor EDI en dus niet meer up-to-date of gemonitord kan worden. Op dezelfde manier wordt de RFID-lezer gedeactiveerd, wat betekent dat uw laadstation bruikbaar is zonder kaartauthenticatie (wees voorzichtig als uw kiosk toegankelijk is vanaf de openbare weg) en de optie Split Biling is niet mogelijk. Kortom, in Plug&Charge schakelt u alle intelligentie van uw laadstation uit, maar behoudt u alle functies met betrekking tot veilig opladen.

In heel België zijn er 3 hoofdtypes van elektrische netwerken: eenfasig (230 VAC met 2 voedingsdraden), driefasig zonder nulleider (3x230 VAC met 3 voedingsdraden) en driefasig met nulleider (3x400 VAC met 4 voedingsdraden). Als u wilt weten welk type netwerk in uw huis beschikbaar is, kunt u het beste uw netwerkbeheerder contacteren, opgepast hiervoor hebben zij het EAN Nummer ndog van uw elektriciteitsmeter (18 cijfers, beginnend met 54) van uw elektriciteitsmeter. We leggen dit soort informatie en vele andere vast tijdens de Home Check om u de meest geschikte oplossing voor uw situatie te kunnen bieden.